Başkent Mutfak Ekibinden, Türk Mutfağının Geleneksel Yemek Ritüelindeki Leziz Tarifler...
Bu hafta sizler için Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarında doğru beslenmeden, lezzetli menülere Türk mutfağının geleneksel yemek ritüelindeki tariflerinden, büyük bir hassasiyet ve özenle hazırlanan Ramazan sofralarına, mutfağa dair her şeyi Ankara’da Başkent Aşçılar ve Turizm Derneği Başkanı Koray Türk ve ekibine sordum, İşte ateşte aşı aşkla yapan ekipten Ramazanda mutfak tüyoları;
Ramazan ayında sofralarımız her zamankinden daha özenli hazırlanır. Gün boyunca nefsimize hakim olup iftarda yemeyi hayal ettiğimiz ne varsa sofrada olsun isteriz. İftar menüsü normal bir akşam yemeğine göre çok daha fazla sayıda ve çeşitte yemeğin bir arada bulunduğu bol kalorili ve fazlaca yağ içeriği olan sofralardır. Tabii bir de iftar sofralarında her daim misafir ağırlamayı, paylaşmayı seven bizler için sofralar adeta ziyafet sofrasına dönüşür. Bizleri muhteşem görüntüsüyle kendine çeken bu sofralardan özellikle ramazan ayında uzak durmalı; sofralarımızı olabildiğince sadeleştirmeli ve hafifletmeliyiz. Sadece iftar değil, sahur da bir o kadar önemlidir. Bizleri oruca hazırlayan ve vücudumuzun direncini topladığımız öğündür sahur.
Peki nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli?
Halsizlik ve tansiyon gibi sorunlar yaşamamak için yediklerimize dikkat etmek gerekli her şeyden önce bütün besin gruplarından, kararınca tüketmeliyiz. Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalı. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalı. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemeli, gıdalar iyice çiğnenmeli. Sahurun bizi oruca hazırlayan en önenmli öğün olduğundan bahsetmiştik.. Uyku bölünecek endişesiyle sahur atlamamalı ya da sadece su içip yatılmamalı. Bu durum enerji yetersizliği, konsantrasyon kaybı, uyuklama, verim düşmesi hatta kazalara neden olabilir. Hem iftarda hem de sahurda ağır yemeklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketmeliyiz. Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtayı sahur sofralarımızdan eksik etmemeliyiz İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile başlanabilir. Başlangıç için ılık çorba en uygun yiyecektir.
İftar sofralarında da kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra kepekli makarna, bulgur ve esmer priniçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek de bizi hem tok tutar. Salata, sebze, yoğurt, ayran ya da cacık; et yine tavuk ya da balık ve tam tahıllı karbonhidratların olduğu bir menü iftar için oldukça sağlıklı.
İftar menülerini zenginleştiren diğer bir yemek çeşidi ise kuşkusuz ki tatlılardır… Tatlıyı hemen yemeğin üzerine yemek yerine, iki saat sonra için ayrı bir öğün olarak tüketmeliyiz. Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmeli. İftarda yeterli sıvı tüketilmeli. Gün boyu yaşanan magnezyum ve potasyum eksikliği için bitki çayları içilebilir.
BAŞKENT AŞÇILAR VE TURİZM DERNEĞİ’nıin şeflerinden sizler için leziz mi leziz tatlardan oluşan iftar sofralarınıza lezzet katacak tarifler. Herkese hayırlı Ramazanlar, şimdiden afiyet olsun..!
OSMANLI ŞERBETİ
MALZEMELER
1200 gr nar şurubu
600 gr ahududu şurubu
80 gr meyan kökü
250 gr kuşburnu
100 gr taze zencefil
4 litre su
YAPILIŞI
-100 gr meyan kökü 200 gr su ile kaynatılıp soğutulur.
-250 gr kuşburnu 500 gr su ile kaynatılıp soğutulur.
-200 gr taze zencefil 200 gr su ile kaynatılıp soğutulur.
-kaynatılan ve soğuyan tüm malzemeler süzgeçten geçirilip süzülür.
-Bir tencereye 4 lt su,nar ve ahududu şurubu dökülüp karıştırılır.
-Diğer kaynatıp ve süzülmüş meyve ve baharatların sularıda ilave edilir karıştırılır.
-buzdolabında 24 saat bekletilip soğuk olarak servise sunulur.
TUTMAÇ ÇORBASI
MALZEMELER
Hazırlanması:
NOHUTLU VE YARMALI ETLİ KEŞKEK ÇORBASI
MALZEMELER
1 SU BARDAĞI YARMA
½ SU BARDAĞI NOHUT
2 YEMEK KAŞIĞI UN
2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI
1 ADET KÜÇÜK BOY KURU SOĞAN
100 GR HAŞLANMIŞ KUZU ETİ(HAŞLANAN SU ATILMAMALIDIR)
1 FİNCAN SÜT
BEYAZ BİBER
TUZ
YAPILIŞI
-Nohut,yarma birgün öncesinden ıslatılır,haşlanır.
-Tencereye terayağı koyulup ince doğranan soğanlar kavrulur.
- Soğanlar kavrulduktan sonra un ilave edilip yaklaşık 2- 3 dk daha kavrulup, haşlanan etlerin ve yarmanın suyu ve süt ilave edilir.
-Üzerine biraz daha su ilave edilip, haşlanan yarmalar atılıp kaynatılır.
-Haşlanan etler lif haline getirilip, çorba içerisine ilave edilir.
-Tuzu ve biberi ilave edilip tatlandırıp sıcak olarak servis edilir.
FERİKİYE
MALZEMELER
YAPILIŞI
BALKABAKLI KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI
MALZEMELER
1 adet küçük boy ekmek kadayıfı
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
¼ adet limon
500 gr balkabağı
1 adet kabuk tarçın
250 gr esmer şeker
1 paket kaymak
YAPILIŞI
Ekmek kadayıfı ılık su ile 30 dk ıslatılır.
Suyu süzülür.
4 su bardağı toz şeker,4 su bardağı su ve limon kaynatılıp, ekmek kadayıfının üzerine dökülür.
Tepsi içerisinde ocakta 20 dk daha kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Kabaklar soyulup dilimlenir, tencereye koyulur, tarçın şeker ilave edilip kaynatılıp soğutulur.
Ekmek kadayıfı kalıp ile şekillendirilir, bıçakla ortadan ikiye kesilip ortasına kaymak ve bal kabağı püresi konulur, servise sunulur.
Turizme dair yatırımlarınızı, planlarınızı, iş geliştirme stratejilerinizi, medya planlamalarınızı, kariyer yolculuğunuzu Alper Tekbaş'a danışın.
[email protected]